בטחון עצמי

ביטחון עצמי

ביטחון עצמי זו תחושה של מסוגלות. היא מתפתחת אם ביצענו אירוע בעבר מספר פעמים ואנחנו יודעים שאנחנו יכולים.כל פעולה שכבר עשינו הרבה פעמים הופכת להיות אוטומטית. בשל כך, אנו סומכים על עצמנו כי נוכל לבצע פעולה זו ואיננו נדרשים לבצע תהליך חשיבתי.

ביטחון עצמי זוהי תחושה שבאה והולכת לקראת או בעקבות התנסויות מעצימות או מחלישות. ככל שנתנסה בחוויה מסויימת יותר ויותר כך יגבר הביטחון העצמי שלנו בנושא המסויים הזה ונרגיש שחוויית הביטחון עולה. התייחסות נכונה לכישלונות וטעויות והמשך התנסויות, יוביל לתחושת מסוגלות. ברבות הזמן מתפתח חוסן נפשי.

ביטחון עצמי מיתוסים:

ביטחון עצמי זה משהו שיש לי או שאין לי – זהו מיתוס שרבים מאמינים כנכון מה שבהחלט לא נכון. ביטחון עצמי מגיע עם תרגול בנקודות מסויימות בזמן ותלוי אם החויה נעשתה בעבר או לא. ביטחון עצמי נמצא באחריותי, אפשר לפתח ביטחון עצמי. אירועים חיצוניים עלולים לערער ולהחליש או לחזק, תלוי בגישתו ובבחירותיו של האדם.

בכל תחומי החיים חוויית הביטחון העצמי זהה-תחושת הביטחון העצמי משתנה בתחומי חיים שונים, ולקראת סיטואציות מסויימות בכל תחום חיים אנו מרגישים יותר או פחות בנוח. בעבור כל סיטואציה העומדת לפתחינו, אנו מרגישים יותר או פחות נינוחים ומסוגלים. ביטחון עצמי אינו מצב קבוע המסוגל לנהל אותנו ואת התוצאות שלנו ביטחון עצמי הוא תחושה.

הפער בין הקרנת ביטחון עצמי חיצוני לבין תחושת ביטחון עצמי פנימית אלה המציגים עוצמה/תוקפנות כלפי חוץ כמו: "אני לא אתן לאף אחד לפגוע בי" עלולים להיות חלשים מבפנים. הפער הגדול מתיש, השאיפה תהיה להרמוניה. יש הבדל בין אנשים מוחצנים לאנשים שבטוחים בעצמם.

בטחון עצמי הוא חוויה פנימית סובייקטיבית. תחושת היכולת העצמית של האדם: "אני יכול/ה". החוויה שאני יכול לסמוך על עצמי שאני בסדר ושאהיה בסדר. ההרגשה שבכל מה שאתמיד אצליח. לא מתחייב קשר עם המציאות האובייקטיבית (כלכלי, תעסוקתי)

ביטחון עצמי ודימוי החומה

בניית ביטחון עצמי משולה לבניית חומה, בכל פעם שלקחנו קרדיט לעצמינו על הישג, התנסות חיובית, מאפיין, חוזקה, כישרון ונתנו לעצמינו אישור כך זה תונח לבנה על מלט. הבנה חשובה היא שלא מספיק להצליח, צריך גם ללמוד לקחת את הקרדיט. צריך ללמוד לחגוג את ההצלחות הקטנות כי הן מדביקות את הלבנה לקיר הבטון.

לעיתים אין את מנגנון ספיגת ההצלחה. הלבנה לא נערמה בחומה, והאדם ממשיך להזדקק לאישורים חיצוניים כדי להבין מי הוא ומה הוא. אותה חומה מהווה את החוסן הנפשי כנגד ביקורת וכשלונות, הכשלונות יכולים להיות כואבים אבל לא יגרמו לסוג של התמוטטות שלא נצליח להתמודד איתה.

רווחים פסיכולוגים מביטחון עצמי נמוך:

כל אדם שמחזיק ביטחון עצמי נמוך בעל רווחים פסיכולוגים מן העיניין:

תשומת לב, הגנה, פינוק, קורבנות, איזור הנוחות, סיוע, תמיכה, לא מנסים ולא נפגעים/נכשלים, חוסר התמודדות עם הנטייה של המוח לראות את מה שעדיין אין לי ולא את מה שהשגתי עד כה. חוסר התמודדות עם נטיית המוח לקלוט את האדם היחיד שפחות אהב את מה שאמרתי/עשיתי, גם אם יש עשרות אחרים שאהבו.

מהם המנגנונים הטבעיים שעובדים בגוף כתוצאה ביטחון עצמי נמוך:

הנטייה הטבעית של ה"מוח השורד" היא לראות את השלילי…כשהטוב מובן מאליו ולא ראוי לציון. המיומנות שנרצה לרכוש היא מתן קרדיט עצמי. ביקורת עצמית – אני לא מספיק טובה, עלי להשתפר ולא לאהוב את מה שיש. פרשנות שלילית להתנסויות עבר של עצמי, פרשנות של כישלון/טעות/פספוס/לא מושלם. המהירות שבה נקבע אם נכשלנו תלויה בחוסן הנפשי, בתחושת המסוגלות.

משובים שליליים, ביקורת מבחוץ: לא תמיד נשמע את הפידבקים החיוביים, רק את השלילי. גם אם הביקורת לא נאמרה, זאת עלולה להיות הפרשנות שלנו. השוואות: אנו משווים עצמינו לאחרים, רוצים להיות יותר טובים מאחרים. האחר המושווה טוב יותר. סולמות ההשוואה הם עבור הדברים אשר אנו לא שבעי רצון מעצמינו, הבטן הרכה שלנו.

• ציפיות: לכל אחד סט של ציפיות מעצמו, שרכש מהסובבים אותו, או מפרשנויות של עצמו. אי העמידה שלנו בציפיות שלנו מעצמינו (וגם אי העמידה של אחרים בציפיות שלנו מהם) מובילה לתחושת חוסר אונים שהיא החוויה ההפוכה מתחושת מסוגלות.

• אי עמידה ביעדים אישיים

• אידיאלים: של יופי או של הצלחה.

• השגיות: מלכודת האינסוף. אני אף פעם לא שבע רצון ממה שיש, רוצה עוד…

• פרפקציוניזם: השאיפה למושלמות, מעצמי ומתוצריי. חוסר יכולת להפריד בין עיקר לתפל. חוסר שביעות רצון עצמית. היינו רוצים להיות מושלמים, ולהיתפס על ידי אחרים כמושלמים, אחרת אנו חשים שאנו לא מספיק טובים. הפרפקציוניזם הרסני, מפני שאין "מושלם". אנחנו בני אנוש רגילים. כולנו.

גם אלו שנתפסים בעיננו כמושלמים. וכך במקום לפקפק בהגיון הפגום שמאחורי הפרפקציוניזם, אנחנו רק נשבים יותר ויותר בשאיפה לחיות, להיראות ולעשות הכול "בדיוק כמו שצריך". הציפייה להצליח בניסיון הראשון.

• פחדים: פחד מכישלון, פחד מדחייה, פחד מחוסר וודאות, פחד מאכזבה, פחד מבושה, פחד מביקורת. הנחות יסוד של תבוסתנות מתוך הערכה עצמית נמוכה, אי אמונה בעצמי חיזוק הביטחון העצמי

• עבור חלקנו, הביטחון העצמי תלוי יותר באירועים שאינם בשליטתנו מאשר באירועים התלויים בנו. לדוגמה, קבלת ציון טוב יעלה את הביטחון העצמי. • באותה מידה, אדם המגיב כלפינו באופן שלילי יפגע בביטחון העצמי שלנו. הביטחון העצמי הוא מנגנון פנימי

כל עוד נאמין כי הביטחון שלנו נובע מגורמים חיצוניים, לא נוכל באמת לסמוך על יכולתנו להתמודד עם כל דבר שהוא. במקרה זה, הביטחון פשוט לא יהיה עצמי. • על מנת שהביטחון העצמי שלנו יהיה תלוי אך ורק בנו, עלינו לדעת כיצד לשלוט במידה בה אנו מרגישים בטוחים ביכולתנו.

תובנות לבניית הביטחון העצמי

לגיטימציה. אתה לא לבד. רוב האוכלוסיה מעידים על עצמם כעל חסרי ביטחון עצמי, אפילו אם לעיתים נדמה אחרת כחסר ביטחון, נראה שלכל הסובבים אותי יש ביטחון. זיהוי האלמנטים אשר מחלישים את הביטחון העצמי: אמונות מגבילות, דפוסי התנהגות ודפוסים רגשיים. שינוי השיח הפנימי זה בסדר לא להרגיש בטוחים בעצמכם כל הזמן.זאת הדרך הנכונה לביטחון עצמי גבוה.

לצורך ביטחון עצמי צריך גם ספק עצמי, כדי לעשות את העבודה הטובה ביותר. כשאתם מרשים לעצמכם לפקפק בעצמכם מדי פעם, זה שומר על צניעות ועוזר להתמקצע, לעבוד חזק יותר ולהשתפר. ואין דבר טוב יותר לביטחון מאשר עבודה מאומצת ומאתגרת שהשתלמה. נגדיר מחדש "כישלונות" כעיכובים, אתגרים, הזדמנויות או חוויות למידה.הכול קשור לאופן שבו אנחנו תופסים ומפרשים את העולם ואת החוויות שלנו.

למשל כשאתם מגדירים "כישלונות" בתור אתגרים , אתם אוטומטית מפחיתים את רמת הורמוני הסטרס בגוף שלכם. לעיתים שינוי של מילה אחת יכול להוביל למבול של מחשבות יעילות. נתאמן על דיבור עצמי מחזק כשאתם תומכים בעצמכם ונדיבים כלפי עצמכם גם לאחר שעשיתם טעות, זה ישפר את הבטחון העצמי ואת המוטיבציה והשליטה העצמית שלכם. הפנימו מחמאות, חיזוקים ופידבקים חיוביים.

• חשבו על הדרך שבה תרמתם ושיפרתם את המצב. כשהצלחתם בדבר מה, זכרו את ההצלחה וחשבו עליה שוב ושוב. ערכים ומטרות לחיזוק הביטחון חיבור לערכים ולמטרות מחזק וממקד במה שחשוב, ללא סטיות. "סקירת ההצלחות היומיות"

• מטרת השיטה היא להתמקד בדברים הקטנים שאתם עושים נכון, במקום להתמקד יותר מדי בדברים שעשיתם לא נכון. הקדישו כמה דקות מדי יום כדי לשבת ולחשוב (או לכתוב) על שלוש הצלחות שהיו לכם באותו יום. זה לא חייב להיות משהו משמעותי, מספיק שעשיתם החלטה טובה, עזרתם לאדם, הקדשתם זמן לאימון גופני ועוד

הנוירוכימיה של הביטחון העצמי:

כשרמת הסרוטונין בטחון עצמי נמוכה = חוויית הביטחון העצמי בשפל ,נרשמות תגובות יתר במצבי לחץ ובזבוז אנרגיה בגלל ההכרח להישאר נכונים ודרוכים לכל מצב חירום אפשרי.

הנחת היסוד היא ש"הכל יכול לקרות, תמיד, ורק לעיתים נדירות קורה משהו טוב" המציאות מנציחה את עצמה כאשר בעלי הסרטונין הנמוך ממשיכים למגנט אליהם בריונות, חוווים פחות אושר, יותר כאב ומועקה, יותר מחלות וחיים קצרים בעלי רמות הסרטונין הגבוהות חווים תחושת יכולת!

איך נרגיש ונשדר ביטחון עצמי?

להזדקף וליישר כתפיים – לזרימת סרוטונין במוח:הסרוטונין חולש על היציבה .אל תימרחו ואל תשתופפו ,לחייך באופן יזום ומתמיד .האנשים בעלי שפת גוף עצובה – אכן עצובים יותר ואלו ששפת גופם ,מחייכת ועליזה, אכן שמחים יותר .אם תיישרו גו – גם אחרים יתייחסו אליכם אחרת.עמידה זקופה עם כתפיים משוכות לאחור אינה עניין גופני בלבד, אלא גם נפשי.

מערכת העצבים מגיבה באופן שונה לחלוטין כשאתם ניצבים מרצונכם אל מול דרישות החיים, זה אומר שאתם נענים לאתגר החיים במקום להתכדר בציפייה לאסון. שמירה על הגוף הפיזי משפרת את הביטחון העצמי. ברגע שאדם מזניח את בריאותו ולא דואג לגוף שלו הוא משדר לעצמו שהוא לא ראוי.

כמו כן יש קשר הדוק בין פיזיולוגיה לפסיכולוגיה, כשהגוף חזק, בריא ואנרגטי, אנחנו מרגישים יותר שמחה, אושר וביטחון. כשאנחנו עומדים זקוף, מחייכים ונושמים עמוק, אנחנו מרגישים טוב עם עצמינו ולפעמים יש לכך השפעה יותר חזקה מכל דבר אחר.

מהו דימוי עצמי?

דימוי עצמי הוא התמונה המנטלית שלי בעיני רוחי ,האופן שבו אני רואה את עצמי, בעיני עצמי ובעיני החברה בדרך כלל אנשים בעלי נטיה להדגיש את השלילה, מה אין לי, מה חסר לי, מה לא טוב בי. דוגמאות לדימוי עצמי נמוך:

חוסר יכולת לקבל את עצמי כמו שאני או להיות הגון עם עצמי, כועס על עצמי, חושב שלא מגיע לי, דאגה מוגזמת לגבי מה שאני מניח שאחרים חושבים עלי, דעתם של אחרים קובעת כמה אני שווה, מתייחס רע לעצמי אבל לא לאחרים, מנסה לרצות, מוותר ונכנע מיד, חוסר יכולת לקבל מחמאות, חוסר פרגון לעצמי, יכול להיות קשור לנורמות נוקשות של מה ראוי או פרפקציוניזם, לא מפרגן לעצמו הצלחה או הישג אלא ישר רץ להישג הבא.

הזנחה עצמית, כי: בשביל מה? נמנע מלקחת אתגרים מפני שחס וחלילה יכול להיכשל. מצפה למעט מאד מהחיים. לא סומך על דעתו העצמית, חיפוש אחר מנבאים. יש נטייה להיכנס למצבים רגשיים קשים לא נעימים כמו עצב, דכאון, חרדה.

מהי הערכה עצמית?

ההערכה העצמית היא עמדה של האדם אודות עצמו, המתגבשת על פי חוויות של הצלחות וכישלונות, בהתאם לדרך בה האדם מסביר אותם ומייחס להם סיבות. ההערכה העצמית מבוססת על השוואה סובייקטיבית של הפער בין הציפיות למידת הגשמתן לאורך כל חייו של האדם, מגילאי הילדות ועד הבגרות. כאשר האדם סבור שאין פער גדול מדי בין יעדיו להשגיו, הערכתו העצמית תהיה יציבה ותוביל לאיזון רגשי.

כאשר לא עולה ביד האדם לממש את ציפיותיו מעצמו, תחושת הכישלון והרגשות הנלווים לה עלולים לגרום להפחתה בהערכתו העצמית. ההערכה העצמית נקבעת על ידי יחסי גומלין בין התנהגות הסביבה כלפי האדם, לבין הפרשנות שלו לתגובות אלה.

איך מטפחים הערכה עצמית?

בכדי לפתח הערכה עצמית כדאי לחשוב על התכונות הטובות שלנו, הכישורים, ההישגים, הפידבקים וההערכות ומחזקים את ההערכה העצמית.

מהו ערך עצמי?

ערך עצמי (שווי) הוא חוויה פנימית סובייקטיבית ,הערך העצמי הוא חוויה פנימית של כמה את/ה שווה, ואיך את/ה נתפס/ת בעיני החברה, ובעצם בעיני עצמך. האם הערך העצמי אחיד בכל תחומי החיים? הערך העצמי יכול להשתנות בין תחומים שונים בחיים וכך ניתן לחוות ערך עצמי תקין בעבודה, במשפחה, בין חברים.

ופתאום, לדוגמה, בדייט, צניחה חופשית, אני לא שווה. ערך עצמי נמוך לא נראה כלפי חוץ, אך הוא מורגש באינטראקציה בין שני אנשים. כנראה שלא תוכלו לזהות ערך עצמי נמוך , האדם האוחז בהערכה עצמית תקינה, "מבחוץ" ישמור את המרתף הנפשי לעצמו.

כיצד בא לידי ביטוי ערך עצמי נמוך?

חוויה פנימית מכווצת ונחותה, אשר מכתיבה את המחשבות וגם את ההתנהגות. ויתור על רצונותיי, צרכיי ,יתכן שריצוי הסביבה, התנהלות מתוך פחד שיעזבו אותי, היסוס, התנהלות מהוססת, גמגום, הבעה עצמית מגומגמת, צורך באישור, חוסר אותנטיות :ניסיון למצוא חן האמונות אשר משבשות.

המקור לערך עצמי נמוך

בעייתנו אינה טמונה באי מושלמותינו המקורית, אנו בסדר כמות שאנו. האמת היא שמתקיימת פגיעה בערך העצמי רק משום שאנו מאמינים בהרבה דברים שאינם אמת .

נפשנו מלאה במידע רעיל, ועל כן האתגר הוא לא רק לאהוב את עצמינו ולחשוב על עצמינו בצורה חיובית, אלא, לוותר על האמונות המזיקות, הלא נכונות, ועל השנאה העצמית קיימים בנו. ישנם בחיינו דברים רבים שאינם בסדר ודרכים כה רבות שבהן איני משתווה לאחרים, עד שאני חסר ערך לגמרי כאדם.

דוגמאות לערך עצמי נמוך:

"אני נחות לעומת אנשים אחרים"
"יש אנשים שאינם מחבבים אותי, כך שמן ההכרח שמשהו לא בסדר איתי"
"עשיתי דברים כה איומים, אם הם ידעוו עליהם הם לא היו רוצים כל עסק איתי"
משהו לא בסדר במראה החיצוני שלי"
"אני שונה מאחרים"
"לפעמים הגוף שלי מביך אותי"
לעיתים אני לא מבין דברים מסויימים ואני מרגיש כה טיפש"
אני פוגע באנשים ומעליבם בכך שאני אומר או עושה דברים לא נכונים"
"איני טוב, איני בעל ערך ואיני ראוי, כמו אנשים אחרים"

כיצד נפגע הערך העצמי?

ציפיות מעצמי, או מהסובבים אותי על בסיס אמות מידה/קריטריונים/סטנדרטים/אידיאלים. צורך באישור חברתי בלתי פוסק, מדידת העצמי דרך העיניים של אחרים. דמיונות רבים על מה שאחרים בוודאי חושבים. אישור=ערך. השתעבדות לאהבה כצורך בלתי מנוהל, תלות בתמיכה רגשית בלתי פוסקת מהסביבה. אני אהוב=אני בעל ערך

• לופ אינסופי: ציפיות מהאחר-אכזבה-תסכול ביקורת עצמית פוגעת קשות בערך עצמי. השתעבדות להישגיות והצלחה. קריירה כסימן לערך. ציפיה למושלמות, מרוץ קדחתני אחר שלמות בלתי מציאותית. האנשים שחווים תחושת 'מגיע לי', מאמינים כי מגיעים להם דברים רבים כמו הצלחה, אהבה, אושר, מצפים ודורשים מאחרים. וכשזה לא מתרחש, תחושתם היא של חוסר צדק, חוסר אונים, חוסר שליטה

סימנים לתחושת ערך עצמי גבוה:

תחושת מסוגלות תקינה היא כאשר האדם מבין שאינו מרכז העולם, מכיון שאין לו שליטה על אנשים אחרים, אינו מרגיש אחראי על אף אחד מלבד עצמו, ובדרך כלל אין כל סיבה שלא יהיה עליז ומשוחרר. אינו מרגיש מאויים כאשר אנשים אינם מסכימים איתו או אינם פועלים על פי עצותיו, ועובדה זו מעניקה לו תחושת חופשיות וכבוד עצמי, אינו מנסה להשתלט על אחרים וכך גם הם מקשיבים לו ומכבדים את דעותיו.

האם עשייה והצלחה תורמת לתחושת ערך עצמי?

לא נוכל ליצור תחושת ערך פנימית על ידי עשייה והצלחה. הישגים אמנם יעניקו לנו תחושת סיפוק, אך לא ערך פנימי. כאשר ההערכה העצמית שלנו מבוססת על הישגים, אנו נתפסים, למעשה, למקסמי שווא חיצוניים ואיננו מגיעים ל'עצם הענין'. מתאמנים רבים 'מוצלחים' אך מדוכאים יאשרו זאת.

מה לא בונה ערך עצמי גבוה?

אי אפשר לבסס ערך עצמי אמיתי על מראה חיצוני, כשרון, פרסום או עושר. מועדון המפורסמים שהתאבדו מוכיחים את זה. גם אהבה, דעה חיובית של אחרים עליך, אינם מסוגלים לתרום לענין הערך העצמי. בסופו של דבר, רק האדם, בתיווכה של תחושת הערך העצמי, קובעת את מצב הרוח.

מה בונה ערך עצמי גבוה?

בכדי להשיג שינוי אמיתי, יש לבחון מחדש ולתקן את הדרך בה אנו בודקים את עצמנו ואת חיינו. יש צורך בשינוי מהותי בצורת החשיבה וההתנהגות. בכדי לשפר את הערך העצמי, יש להקשיב לביקורת העצמית ולערער עליה רגשי נחיתות נוצרים על ידי שיח פנימי כדוגמת:

אני לא בסדר, אני לא שווה כלום, לא מגיע לי, אני לא ראוי, אני לא יכול, אני ביש מזל, אני לא מסוגל, אין לי מה שיש לאחרים אני בסדר .הסוד הגדול של חוויית הערך העצמי הוא שלא צריך לפתח אותה! אין צורך לעשות דבר מיוחד כדי ליצור או להיות ראוי להערכה עצמית. היא קיימת בנו באופן טבעי בדומה לכישורים טבעיים אחרים איתם אנו נולדים.כל מה שצריך לעשות הוא להשתיק את קול הביקורת העצמית אשר הורס אותה.

הערך העצמי הטוב ביותר שנרצה לשאוף אליו הוא – אני בסדר. Good Enough .המושגים שנדבר בהם כאשר נדבר על ערך עצמי זה לא 'מצוין', לא 'הכי טוב' – כל אלה מכשילים ברמה האנושית.ברמה האנושית אני מי שאני, איך שאני, עם מה שהספקתי היום, עושה כמיטב יכולתי למיטב הבנתי וזה מה יש. האם זה לוזרי? תבוסתני? למפסידנים? לחלשים? – לא! התוצרים שלי יכולים להיות מצוינים, השירות שאני נותנת יכול להיות הכי טוב.

אבל זה לא אני. האויב הגדול ביותר של הטוב, הוא טוב מאוד. נפריד ביני לבין הציונים שלי, הכסף שיש לי או שאין לי .השאיפה הגבוהה ביותר והבסיס לקבלה עצמית ואהבה עצמית הוא 'טוב דיו' .אפשר לעשות דברים בערך, אם נשאף ל'בדיוק' אולי זה לא יקרה .יש החושבים שזה בינוני, יש החושבים שזה חפיף, האם אפשר טוב יותר? בטוח שכן, אבל יש מחיר, ויש סדרי עדיפויות, ויש עקומות למידה ויש תהליכים שאי אפשר להאיץ בהם .

השאיפה היא להיות באנרגיה, להיות בעשייה, לקחת אחריות אישית, להיות מאושר, להיות ברגיעה ובשלווה…ולהיות בסדר איתי. לאהוב אותי. איך שאני. לקבל את עצמי. קבלה עצמית אני בסדר .

מהי קבלה עצמית?

קבלה עצמית היא היכולת לקבל את עצמי כמו שאני בלי לרצות להיות משהו אחר או במקום אחר.המשמעות של קבלה עצמית, אני בסדר כפי שאני. המפתח לקבלה עצמית טמון ביכולת שלנו לראות עצמנו כיצור אנושי, להרגיש טוב ביחס למעלות שלנו ולהיות סלחן לגבי החולשות. לראות עצמי כאדם שלם, ולא מושלם. לקבל את עצמי כלומר לחשוב שאני מספיק טוב איך שאני, בכל רגע נתון, אני עושה כמיטב יכולתי למיטב הבנתי.

החוויה היא חוויה של קבלה עצמית והיא לא סותרת שאיפה למצויינות .החיבור למיוחד שבי זה מקור לעוצמה: ההבנה שיש בי דברים מיוחדים. ערך עצמי טוב=אני בסדר כפי שאני אני לא מושלם, אני הכי טוב שאני יכול להיות ברגע נתון.

הקשר בין חוסר מציאת עבודה וערך עצמי

אדם אשר אינו עובד, יחווה כעבור תקופה פגיעה בערך העצמי (האדם אינו תורם מיכולותיו, אינו משמעותי – מתחיל לפקפק בשווי שלו, בערך שיש לו לתת). לעיתים חזרה למעגל העבודה כרוכה בעבודת שיקום של הערך העצמי ותחושת המסוגלות(ביטחון עצמי) .תחושת מסוגלות נבנית כאשר אנחנו מסיימים משימות והתחייבויות שלקחנו על עצמינו ,בכל פעם שאנחנו פועלים על אף הפחד, אנו פורצים עוד גבול ועולים מדרגה בחוויית הביטחון העצמי .

כשאנו בהלימה פנימית, כאשר המעשים שלנו תואמים לערכים ולדיבור שלנו – נהפוך למוערכים בעיני עצמינו ובעיני אחרים להמחשת הערך העצמי ניתן להשתמש בדימויים.ערך עצמי נמוך בסיטואציה מסויימת יזמן דימוי נמוך.הדימוי העצמי משמש כמראה לערך העצמי .

לסיכום, ביטחון עצמי זה אם אנחנו מאמינים שאננו מסוגלים לבצע משהו על סמך נסיון העבר. הערכה עצמית – מה שאני חושב על עצמי (קוגנטיבי). ערך עצמי – האופן בו אני חווה את עצמי, איך אני מרגיש לגבי עצמי (רגשי) ביטחון עצמי מושתת על חוויה של ערך עצמי הערכה ערך.

 

 

שתפו את המאמר

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp