אימון הוליסטי

מקצוע האימון הוא מקצוע שמהותו מומחיות בניהול תהליכי שינוי משמעותי. התהליך מוגדר בזמן והוא מושתת על מערכת יחסים מקצועית, ועל בסיס של פתיחות ושל אמון בן המתאמן למאמן. האימון ממוקד תוצאה מעשית ועיקרו הנחיית המתאמן למימוש עצמי ולהשגת יעדים המבוקשים ע״י המתאמן בהתאם לערכיו, לשאיפותיו ולכישרונותיו. האימון מאפשר למתאמן להכיר בעוצמתו ודפוסי המחשבה המנהלים אותו וכן ליצור רעיונות ותפיסות לקידום השגת מטרה זו.המאמן יוצר מרחב שבו המתאמן יכול לעצב את חזונו בתחומים שבחר יקדם ויפעל להגשמת חזונו.

 

מהו אימון הוליסטי?

אימון הוליסטי הוא אימון שמטרתו לסייע למתאמן להכיר את רבדיו הגלויים וכן את רבדיו הסמויים.בין אם מדובר במחשבות ואמונות שהמתאמן לומד להכיר לעומק ובין אם מדובר ברבדים גלויים יותר כגון התנהגות זו או אחרת.

לדוגמא בעוד דחיינות במישור הגלוי היא סוג של אי יכולת לעשות משהו שלא אוהבים שבאימון ניתן להגדיר אוסף של מעשים ממש קטנים כדי להתקדם בכל יום צעד אחד קדימה, לדחיינות ישנם גם רבדים סמויים כגון פחד מכישלון או פחד מהצלחה שכאשר מבינים מה השירות של אי העשיה,ניתן לנקות את הרובד הסמוי ולנוע בתוך עשיה המלווה במודעות ומוטיבציה.

 

מהו ההבדל בין אימון אישי לבין טיפול פסיכולוגי?

קיים הבדל בין פסיכולוג למאמן.. בעוד שבאימון הוליסטי המאמן מנחה את המתאמן להגיע לתובנות ע״י שאילת שאלות, העצמה, חקירת העולם הפנימי ללא ביקורת ולא שיפוט, ללא רצון לשנות את המתאמן כלל רק את זווית הראיה שלו על המציאות בנקודות האתגר בחייו,  פסיכולוג רשאי גם לתת יעוץ ולתת פתרונות הנראות לו רלוונטיות לאירוע. מטרתו של מאמן זה לאפשר למתאמן לזוז  ,אם יבחר, מהמקום בו הוא נמצא למקום שהמתאמן בוחר להיות תוך העצמה.

אין נכון או לא נכון , ידיעה או אי ידיעה, מה שמתאים למתאמן בקצב שלו זה הנכון עבורו. כפי שאני מבינה בפסיכולוגיה יש בין המטפל למטופל הבדלי מעמדות. באימון המתאמן מוציא את כל הידע מתוכו והמאמן רק מוביל אותו להוציא מעצמו את יכולותיו , וכישוריו. כיוון שאין נכון ולא נכון מצליח ונכשל ( סוג של עיוות חשיבה)לכל אחד יש את יתרונותיו וחסרונותיו וזה כמובן הנורמה. המאמן מאפשר למתאמן לראות את היופי שלו ואת האור שלו ועוזר לו בשינוי עיוותי החשיבה של טוב ורע , נכון ולא נכון.

בעוד שטיפול פסיכולוגי אינו מוגדר בזמן ( רובו יש תהליכים קצרים יותר.), אימון הוליסטי מוגדר במשך זמן קצוב. יתכן זליגה נקודתית אך מטרות אימוניות שהוגדרו מקבלות כיוון כללי ושיטת עבודה( מה עושים בגדול בכל מפגש ואילו כלים אימוניים כדאי להשתמש)  מהאימון הראשון. נבחרים כלים אימוניים ע״י המאמן שמסתכל על המטרה האימונית לנגד עיניו כל 10 המפגשים. כאשר ישנה מטרה אימונית מוגדרת ותוכנית עבודה מסודרת, קל יותר להגיע למטרה האימונית.

 

במה נאמדת המקצועיות של המאמן ההוליסטי?

מקצועיות המאמן נאמדת ביכולת לשאול את השאלות הנכונות, לכוון לכלים הנכונים , לארגן את האימון שיביא את המתאמן לתובנות על חייו ולהגברת יכולותיו בעיני עצמו (המתאמן יותר מעריך את עצמו ורואה את חוזקותיו והצלחותיו ), ביכולת להוציא את עצמו( המאמן) מהסיפור ולשמור על אובייקטיביות. חשוב להבין שהמאמן משקף למתאמן את חיי המתאמן ללא פרשנות .

הרעיון הוא לייצר סוג של ניטרליות ללא פרשנות. אני אוהבת לחשוב שמקצועיות המאמן נמדדת באמונה שיש למתאמן את היכולת לבצע את מה שיחפץ, אם יבחר,ינקה ויבין את עיוותי החשיבה. כל אדם הוא מאיר מתוכו, כל מה שהמאמן צריך לעשות זה לעזור למתאמן לראות את האור בתוכו.

 

מהם תפקידי המאמן ההוליסטי ?

להוביל את המתאמן להיכרות יותר עמוקה עם עצמו ע״י שאילת שאלות והקשבה שיגרמו למתאמן לתחושה שהוא מובן מחד ובעל ערך מאידך.הפתרונות או ההבנות של המתאמן באות עקב התובנות שהוא שומע את עצמו אומר את הדברים. כאשר המתאמן מבין שהכל נמצא בתוכו וכל שעליו לעשות זה רק להוציא את זה החוצה, ושהוא טוב כפי שהוא, המאמן עשה את תפקידו.

תפקיד המאמן לעורר את המוטיבציה של המתאמן, להכיל, לגרום למתאמן להרגיש מובן , להכיר את חוזקותיו של המתאמן , להכיר את הרובד הסמוי שלו ע״י זיהוי האמונות המעכבות והחלפתן או ע״י ההבנה איך משרתת אותו החסימה.

 

מהן המיומנויות הנדרשות לאימון הוליסטי מוצלח?

הקשבה פעילה, נטרול האני מאמין של המאמן וחשיפת מוקדי האור של המתאמן. כל אחד בדרכו. אמפתיה, אהבת אדם, אמונה במתאמן ובתהליך.

 

מהם אבני היסוד המרכזיים המכוונים את תהליך האימון?

הקשבה, אמפתיה, שיקוף, בירור והבהרה, סיכום וחזרה, מסגור מחדש ומיקוד. קביעת מטרה אימונית, מציאת החסמים ,שינויי פרספקטיבה, ( סדיקה ומסגור מחדש של אמונה מעכבת) העצמה,הגדלת אחריות אישית ומוטיבציה . חשיפת חוזקות, הבהרת ערכים וצרכים וניהול העולם הרגשי.

אם הייתי צריכה להגיד במילה אחת מה עושה האימון ההוליסטי אז הייתי אומרת לאפשרת למתאמן להכיר את עולמו הרגשי טוב יותר, ומתן כלים לנהל את העולם הרגשי בצורה טובה יותר. בן אם מדובר בבכירים בארגונים שרוצים לשפר יכולות הניהול, או באדם שרוצה לייצר זוגיות בריאה, אדם המעוניין להכיר את עצמו טוב יותר ולהביא את עצמו לידי ביטוי, אדם שרוצה להתנהל מול הכסף או מול הסביבה , כולם צריכים ניהול עולם רגשי.

אנחנו מסתובבים או הפרשנות שלנו כילדים כל הזמן , וזאת גורמת לנו לראות את העולם כפי שהוא. אין אדם אחד רואה את העולם כאדם אחר. עלינו לנסות להרחיב את המשקפיים ולראות עוד ועוד חלקים, לנהל את העולם הרגשי בצורה ניטרלית ומאוזנת ולהגיע לתוצאות שנחפץ.

 

מהם החסמים שעובדים עליהם באימון אישי?

ישנם חמישה סוגי חסמים שעובדים עליהם באימון הוליסטי:

  1. חסמים רגשיים: עלבון, קנאה, תסכול, אכזבה טינה וכו
  2. פחדים: פחד מהצלחה פחד מכשלון, דחיה, השפלה , שינויים ואי וודאות ועוד
  3. חסמים הוויתיים:לא מאמין בעצמי, ביטחון עצמי נמוך, אי לקיחת אחריות, ערך עצמי הערכה עצמית החזקת דימוי
  4. חסמים התנהגותיים: דחיינות , ניהול זמן, מוטיבציה, אי התמדה, תוקפנות הססנות בזבזנות
  5. חסמים קוגניטיביים תפיסתיים:מסכנות נוקשות לגבי העולם.הנחות יסוד, אמונות מגבילות, תקרת זכוכית, מיתוסים פרדיגמות.

 

מה מייחד את ההקשבה האימונית לעומת הקשבה רגילה?

בעוד שבהקשבה רגילה צפות מחשבות, מתעוררות דעות,ישנן אסוציאציות, מתעורר הצורך לעזור, לייעץ ולתת פתרונות, האגו משתולל לא מקשיבים עד הסוף ושופטים את הנאמר, הקשבה אימונית מאופיינת באמפתיה, לגיטימציה, בירור והבהרה, סיכום וחזרה מסגור מחדש ומיקוד.

האדם המוקשב מרגיש מובן אהוב ושאיכפת ממנו וזה לבדו יוצר מרחב של שינוי אפשרי. המאמן מתנהג במצב של הקשבה אימונית ככלי ריק , ללא שיפוט וביקורת, מקבל את המתאמן ב100% ולא מרגיש צורך לשפץ או לשנות אותו.

 

מדוע חשוב לקבוע מטרה אימונית?

מטרה אימונית חשובה כי היא משמשת כפנס שמאיר את הדרך. כשנמצאת המטרה האימונית לנגד עיני המאמן, יקל עליו למצוא את הכלים המדוייקים כדי להגיע למטרה האימונית המסוימת. אם מתאמן כמטרה אימונית רוצה להרגיש טוב בעבודה, יותר רגוע, יקל על המאמן למצוא את אמונותיו המעכבות ( אני לא מספיק טוב) להחליפן באמונה אחרת ( אני עושה את המיטב וזה מספיק טוב ) לעבוד עם הילד הפנימי, להכיר אותו לחבק אותו, לעבוד עם הגוף המדבר, ולעשות כלים של הורדת כעס ודאגה ולבנות ביטחון עצמי ע״י ארגז הכלים, מעגל העצמה ועוד.

 

מי מחליט/קובע מהי המטרה האימונית?

המתאמן קובע את המטרה האימונית לפי צרכיו, הניסוח צריך להיות חיובי בזמן הווה ופרקטי כלומר אפשרי מבחינת המתאמן. יש תהליך של הבהרת רצון המתאמן כדי להגיע לעומק מדוע זה מה שהוא רוצה, יש תהליך של העמקת הרצון אבל מי שקובע בסופו של דבר הוא נמתאמן.